Кріотерапія: застосування, показання та види процедур

Краса

Кріотерапія – це методика, яка полягає у швидкому охолодженні епідермісу. Вплив може бути як загальний – при застосуванні охолодженого газу, так і місцевий – при впливі на проблемну ділянку холодним потоком або спеціальними пакетами, що охолоджують.
Види кріотерапії
Загальна кріотерапія. Ця процедура проводиться у спеціальній камері, у якій шкіра піддається температурному стресу протягом 2-3 хвилин. Цей час є гранично допустимим, щоб не зашкодити шкірі. Суть загальної кріотерапії полягає у повному або частковому зануренні тіла пацієнта в газове середовище, температура якого становить від -160 до -110 градусів.

Завдяки цьому виду кріотерапії відбувається посилення теплоутворення та покращення живлення тканин внутрішніх органів та шкіри, а також стимулюється робота серцево-судинної системи.

Призначається дана процедура при реабілітації після травм опорно-рухової системи, захворюваннях хребта та хвороб шкіри.
Побічних ефектів загальна кріотерапія не має.
Локальна кріотерапія. Особливість даного методу полягає у можливості застосування в домашніх умовах. Це компреси з льодом, що використовуються для лікування забитих місць, розтягувань зв’язок та інших травм. Хворе місце необхідно розтирати круговими рухами за допомогою целофанового мішечка з льодом. Час масажу – 2-5 хвилин. Дана процедура запобігає появі набряків, знімає біль, а також має регенеративний та протизапальний ефект.

Кріотерапія рідким азотом. Ця процедура застосовується в косметологічних цілях (кріотерапія обличчя, волосся тощо). В одних випадках заморожування сприяє загибелі тканин, а в інших – призводить до покращення притоку крові та живлення тканин.
Щоб підвищити ефективність терапії, після сеансу рекомендується проводити обгортання, маски, ін’єкції.
Лікування холодом радять проводити людям, які страждають на ожиріння. За один сеанс спалюється приблизно 2000 калорій. За 10 процедур можна позбутися в середньому 5 кілограмів зайвої ваги.

Протипоказання кріотерапії
Кріотерапія протипоказана вагітним і жінкам, що годують, дітям до 5-7 років, а також людям, які страждають на захворювання серцево-судинної, нервової та дихальної систем, гострими інфекційними захворюваннями. Перед процедурою кріотерапії необхідно обов’язково звернутися до фахівця та пройти необхідне обстеження.