Як спекти цільнозерновий хліб

Рецепти

Домашній хліб – це свіжий дратівливий аромат і тепла апетитна хрумка скоринка. Випечений з цільнозернового борошна такий хліб не тільки смачний, а й корисний. Він не містить консервантів, на відміну від магазинного, а борошно в ньому також багате на клітковину.
Вам знадобиться
Цільнозерновий хліб з вівсяним борошном
3 склянки цільнозернового борошна;
2 пакети регулярних або швидкодіючих активних сухих дріжджів;
1 столова ложка солі;
1/3 склянки меду;
1/4 склянки рослинної олії;
2 та 1/4 склянки теплої води;
від 3 до 4 чашок вівсяного борошна;
вершкове масло;
вівсяні пластівці.
1
Змішайте в глибокій мисці цільнозернове борошно, дріжджі та сіль. Окремо в ємності з теплою водою розведіть мед та олію. Влийте рідину в муку|борошно| і вимісіть міксером або комбайном з насадкою «гак» на низьких обертах протягом 1-2 хвилин. Додайте вівсяне борошно по 1 чашці за раз. Повинне вийти липке тісто.

2
Припиліть борошном робочу поверхню і зганяйте тісто – намагайтеся робити це в хорошому темпі. Через 15 хвилин воно має стати еластичним, пружним з гладкою поверхнею. Скачайте його в рівну велику кулю, приберіть в глибоку миску і накрийте кришкою або рушником, приберіть в тепле місце. Через 45-60 хвилин тісто має піднятися, тобто. збільшитися вдвічі.

3
Підготуйте 2 форми для випікання хліба або деко. Збризкайте олією. З|із| тесту сформуйте 2 буханці – розділіть кулю навпіл, розкотіть кожну половину в прямокутник 20 на 40 сантиметрів. Прямокутник подумки розділіть на три частини: центральна частина – ½ від загального обсягу, дві бічних по ¼. Загніть бічні частини до центральної середини. Скачати щільний рулон, почавши загортати його з короткого боку. Покладіть обидва буханці у форму або на деко. Змастіть розтопленим вершковим маслом|мастилом| і присипте вівсяними пластівцями. Накрийте кришкою або рушником і дайте відстоятися протягом 35-50 хвилин, поки буханці знову не збільшаться в обсязі вдвічі.

4
Розігрійте духовку до 190°С. Розмістіть хліб на нижній стійці і випікайте 40-45 хвилин, до утворення рівної золотистої скоринки. Перед нарізуванням дайте хлібу повністю охолонути.

5
Якщо ви сумніваєтеся у працездатності ваших дріжджів – проведіть нехитрий тест. Налийте в миску теплу рідину і посипте дріжджами, перемішайте, щоб вони розчинилися. Додайте 1 столову ложку цукру. Залишіть на 10 хвилин. Якщо через цей час дріжджі спінилися, додайте до них мед та олію і замішуйте тісто так, як описано вище. Якщо ж ви не бачите ніякої активності, то спробуйте інший пакетик або інший вид дріжджів (наприклад, свіжі), або відмовтеся від дріжджової випічки до тих пір, поки у вас не з’являться свіжий продукт.

Корисні поради
Ви можете замісити цей хліб на свіжому молоці чи пахті – він лише виграє від цього.

Також ви можете посипати поверхню буханців не тільки вівсяними пластівцями, а маком, кунжутом, лляним насінням, зерновою сумішшю і т.д.