Як лікувати збільшені гланди

Здоров'я

Збільшені мигдалики, ще відомі як гланди, є результатом частих запальних процесів у горлі. Розростаючись, вони перекривають носові ходи та євстахієві труби, викликаючи гугнявість та захворювання вух. Більш того, видозмінена тканина цих крихітних органів призводить до зниження їхньої захисної функції. Адже саме вони є першою перешкодою по дорозі у різних хвороботворних бактерій, яких вони поглинають і переробляють, виводячи назовні у вигляді пробок. Але щоб повернути їх у колишній стан, необхідно провести повноцінне, а часом тривале лікування.
Лікування мигдаликів не може бути тільки місцевим, оскільки вони є органами лімфатичної системи та збільшенням реагують на активізацію в організмі деяких інфекцій та найчастіше стафілокока та стрептокока. Кокова флора присутня у кожної людини, проте при зниженні імунітету вона починає посилено розмножуватися, викликаючи різні запальні процеси. Тому при гострому запаленні мигдаликів, що часто буває при ангіні, лікування має бути із застосуванням антибіотиків. Але щоб у організму в майбутньому не виробилася до них несприйнятливість, слід приймати їх лише за призначенням та під контролем лікаря.
Традиційне лікування мигдаликів включає фізіопроцедури – промивання, прогрівання та інгаляції. Їх можна проводити і в домашніх умовах. Але на позитивний результат варто розраховувати лише за регулярного їх виконання. А починати необхідно зі щоденного полоскання горла – після ранкового туалету, протягом дня та на ніч. Поза стадією загострення хвороби для цього підходить звичайна вода, а при гострому запаленні – лікувальні відвари трав: ромашки, шавлії, евкаліпта чи хвої. Ці рослини мають протимікробну та протизапальну властивість. Їх можна вживати замість чаю і для інгаляцій. Тепле питво та вдихання гарячої пари надає на збільшені гланди лікувальну дію.

Лікування хронічного запалення мигдаликів потребує більш тривалого часу. Тому всі процедури слід проводити протягом 2-3 місяців. Крім цього необхідно підвищувати імунітет, застосовуючи для цього різні способи та засоби, наприклад, загартовування та регулярні фізичні навантаження, а також включення до раціону продуктів, що мають імуностимулюючу дію. До них належить цибуля, часник, імбир, морква, зелений чай, цитрусові фрукти, а також будь-які сирі овочі. Вони підтримують нормальну флору кишечника, адже саме у його стінках виробляється білкова речовина – інтерферон, що сприяє підвищенню власного імунітету.