Дроблення каменів в нирках

Здоров'я

Що таке лазерне дроблення каменів

Лазерне дроблення каменів в нирках – особлива технологія видалення ниркових конкрементів, яка заснована на впливі лазерного приладу. Його підводять безпосередньо до місця розташування каменя через сечовідні шляхи, що дозволяє не робити розрізів на тілі та не спричиняти пацієнту дискомфорт.

Лазерне дроблення каменів є ефективним при лікуванні сечокам’яної хвороби. Техніку проведення процедури обирає лікар, перед цим вивчаючи розмір, кількість та локалізацію конкрементів. Після дроблення камені розпадаються на невеликі фрагменти, які можуть безболісно і швидко вийти з організму разом із сечею.

Коли доцільно виконувати дроблення

Сечокам’яна хвороба спричиняє пацієнту чималий дискомфорт. Якщо під час сечовипускання виникає біль, варто звернутись до лікаря. Лазерне дроблення можна проводити у наступних випадках:

  •  розмір конкрементів досягає восьми й більше міліметрів;
  •  камені мають коралоподібну нерівну форму;
  •  в одній або обох нирках утворюється суттєва кількість каменів;
  • конкременти здебільшого локалізовані у чашечках або мисках нирки.

При ігноруванні хвороби вона починає прогресувати, викликає серйозні ускладнення для здоров’я. Своєчасне дроблення дозволяє запобігти розвитку ниркової недостатності, повернути людину до нормального життя без болю при випорожненні сечового міхура.

За якими етапами проходить лазерне дроблення

У Клініці Біляка використовують сучасну технологію лазерного дроблення конкрементів через уретру. Процедура проходить за наступними етапами:

  1. Через уретру в організм вводять гнучкий ендоскоп з лазерною насадкою на кінці.
  2. Апарат підводять безпосередньо до місця розташування каменю і починають лазерний вплив на нього.
  3. Після досягнення необхідного результату апарат виводять з організму, маленькі частинки конкрементів самі вийдуть назовні разом з сечею.

Використання лазера дозволяє впливати навіть на конкременти у важкодоступних місцях. Раніше таку технологію неможливо було уявити, дроблення виконували шляхом відкритої операції на тілі.

Переваги лазерного дроблення

Лікування сечокам’яної хвороби лазером має низку переваг:

  • безпечність втручання;
  • можливість зберегти повноцінну функціональність ураженої нирки;
  • виконання процедури за 60 і менше хвилин;
  • відсутність втрати крові, розрізів на тілі;
  • мінімальний період відновлення після операції.

У Клініці Біляка пацієнт отримує шанс вилікуватись від сечокам’яної хвороби та зберегти нирку. Період перебування у стаціонарі не перевищує однієї доби, а після дроблення необхідно дотримуватись призначеної дієти, аби камені не утворились знову. Після виписки слід постійно обстежуватись у лікаря, контролювати свій стан.

Джерело: bilyak.com.ua.