Валяні намисто: унікальна прикраса своїми руками

Поради

Щоб зробити оригінальне намисто з валяних намистів, вам знадобиться або непрядена вовна, або вовняні нитки, а також різні намистини, відповідний за стилем декор, міцна нитка або шнур, замочок. Цих предметів може бути і більше, адже все залежить від складності вашого задуму та фантазії. Важлива умова: вовняні нитки чи шерсть мають бути пухнастими.
Намистини можна виготовляти по-різному. Один із способів передбачає використання намистин-основ зі скла, пластмаси, дерева і т.п. – Загалом, з будь-якого матеріалу, який привернув вашу увагу. На намистину-основу нанесіть клей (“Момент” або якийсь інший, що не залишає слідів) і акуратно намотуйте на неї вовняну нитку. У вас повинна вийти кулька, за обсягом більша, ніж вам потрібно. Коли завершите намотування нитки, закріпіть її кінець під витком так, щоб вона не розмоталася.
Якщо ви хочете зробити намистини довгасті, принцип виготовлення той же, але в якості основи можна взяти шматочки фольги та зубочистки.

Після того, як ви наробите необхідну кількість намистин, змочіть їх, намильте і прокатайте в долонях. Кульки поступово ущільнюються і зменшаться в розмірах, ставши однорідними та пухнастими. Потім промийте їх під краном, обережно відіжміть у рушник і залиште сушитися.

Намистини також можна зробити з непряденої вовни. Для цього вам знадобиться шерсть, губка з поролону та голка-фільц (спеціальна загнута голка для валяння). Відірвіть шматочок вовни, згорніть його в кульку і на шматку поролону ущільніть голкою, рівномірно встромляючи її по всій поверхні грудочки. Це робиться для того, щоб шерсть усередині грудочки звалювалася. Якщо необхідно, поступово додавайте невеликі пасма вовни (можна різнобарвною для отримання цікавого ефекту). Згорнуті кульки опустіть у окріп, витягніть і дайте їм трохи охолонути. А потім намилюйте та катайте в долонях до ущільнення.

Ще один спосіб валяння полягає в наступному. Приготуйте однакові шматочки вовни (щоб усі намисто вийшли однаковими за розміром). Беріть по одній заготівлі і формуйте кульки, згортаючи їх у грудочку. Далі вам будуть необхідні піднос, склянка і «пухирчастий» целофан (той, який використовується для пакування техніки, з бульбашками повітря в осередках).

Покладіть целофан на тацю «пухирцями» вгору. Візьміть кульку-заготівлю, видавіть на неї трохи рідкого мила, облийте окропом із чайника. Покладіть кульку на тацю, накрийте її склянкою і ведіть склянку з кулькою по целофану доти, поки вовна не набуде форми тугої кульки. Після цього продовжуйте катати його між долонями, періодично капаючи гарячу воду.

Намагайтеся скачувати спочатку без особливого натиску, а потім зусилля збільшуйте. До речі, якщо ви звалювали намистину, але вам не сподобався її розмір, недолік виправити дуже легко: якщо вона маленька, додайте шерсть, якщо велика – скочуйте довше. Намисто готова, коли її величина і щільність вас влаштовують. Далі залишається лише промити її під струменем води та обсушити.

А потім нанизуйте готові намистини на нитку, комбінуючи їх з іншими красивими, різної форми намистинами з дерева, металу, пластику і т.д.