Скраб, гоммаж, пілінг?

Краса

Колись єдиним для жінки способом очистити шкіру обличчя було вмивання з милом. Сьогодні в арсеналі жінок є всілякі способи і засоби, що очищають, – від ніжного косметичного молочка до гелів і пінок. Кожна може вибрати те, що підходить саме їй з урахуванням віку та типу шкіри. Однак рано чи пізно настає момент, коли потрібно ретельніше і глибше очищення шкіри обличчя, і тоді на допомогу приходить пілінг (від англ. peel – «ошкуривать», «сильно шкребти») – дивовижна за своєю ефективністю процедура.
Прийнято говорити про косметичний, механічний, фізичний та хімічний пілінг. Найпоширеніший і доступніший – косметичний пілінг, який легко можна робити вдома. Незважаючи на його, скоріше, профілактичний характер, ніж лікувальний, таке чищення шкіри дуже ефективне – відбувається видалення відмерлих клітин, підтримується пружність, зникають чорні крапки та локальні запалення, максимально прочищаються пори, шкіра розгладжується.

Основними інструментами косметичного пілінгу є скраби та гомажі. До складу скрабів входять абразивні речовини (рослинні чи штучні). Найбільш популярні серед жінок натуральні скраби з розмеленими кавовими зернами, кісточками мигдалю чи кокосу, пшеничними висівками тощо. Саме ці інгредієнти позбавляють шкіру від відмерлих клітин, що візуально вирівнює її і наче надає сяйва зсередини. Крім абразивів рослинного походження, скраби можуть містити абразивні технологічні речовини (наприклад, кульки з полімерів).

Тим, хто має чутливу шкіру, більше підійдуть не скраби, а гомажі. Вони мають більш м’яку дію і не травмують шкіру. Якщо скраби наносять на обличчя подушечками пальців або ватним диском, потім проводять легкий косметичний масаж і потім змивають теплою водою, то гоммаж після нанесення на обличчя просто знімають пальцями, скочуючи засіб разом з клітинами, що відмерли. Гоммажем годі було захоплюватися літнім жінкам, т.к. в’яне шкіра обличчя, що втратила еластичність і пружність, може розтягнутися і ще більше обвиснути.

Косметичний пілінг проводять 1-2 рази на тиждень. Сильно втирати скраби та гомажі не слід, щоб уникнути травм шкіри та її зайвого розтягування. Коли наноситься скраб, слід стежити, щоб абразивні частки не потрапили у вічі. Взагалі, скраби та гомажі повинні залишати не задіяними області навколо очей, для чутливої ​​шкіри повік така процедура не показана – можна спровокувати запалення слизової оболонки, почервоніння або набряки. Після закінчення пілінгу потрібно вмитися теплою водою, протерти обличчя тоніком на неспиртовій основі і нанести зволожуючий крем.

Механічним пілінгом називають процедуру, яка полягає в очищенні шкіри за допомогою щіточок. Жінки часто використовують спеціальні щітки, що обертаються, з натуральної щетини. Така процедура називається кісаж. Попередньо шкіру обличчя розпарюють над водяною лазнею, потім наносять відповідний тип шкіри очищувальний засіб (гель, молочко або пінку) і по масажних лініях обробляють шкіру щіткою. В результаті кисажу розпушується і забирається ороговілий епідерміс, покращується обмін речовин та кровопостачання шкіри. Цю процедуру можна проводити часто, хоч щодня. Після її завершення наносять на обличчя живильний крем або зволожуючий.

Хімічний пілінг удома проводити небезпечно, т.к. потрібні заходи безпеки та навик. Найкраще, коли це роблять професійні косметологи в салоні краси. Вони використовують спеціальні склади та хімічні речовини, які викликають легкий опік верхнього шару шкіри. В результаті видаляються ороговілі клітини, прискорюється синтез колагену, що відповідає за пружність та еластичність шкіри.

Ще один спосіб якісного очищення шкіри обличчя – застосування масок-плівок. Вони сприяють активізації кровообігу, покращенню кольору обличчя, стягуванню пір. У масках-плівках зазвичай використовуються рослинні екстракти, які не тільки очищають шкіру, але і живлять її. Процедура особливо показана для жирної шкіри з великими порами. Потримавши таку маску на обличчі 7-10 хвилин, плівка, що утворилася, легко знімається.