Рак вульви у жінок

Советы и ответы

Рак вульви – онкологічне захворювання, пов’язане з розвитком злоякісної пухлини в області зовнішніх статевих органів. У більшості випадків воно виникає у жінок після настання менопаузи. Але в останні роки його діагностують і у більш молодих пацієнток. Онкологи пов’язують це з широким розповсюдженням інфекцій, що передаються статевим шляхом. Дізнатися про небезпеку та методи діагностики раку вульви можна за посиланням https://lyna.com.ua/diagnostyka-raku-vulvy/

Симптоми

Рак вульви може тривалий час протікати без характерних симптомів або ж вони будуть схожими на прояви інших гінекологічних захворювань. Саме з цим пов’язують те, що хвороба часто діагностується на пізніх стадіях, коли лікування не дає гарантії  на повне одужання.

До симптомів, що можуть вказувати на рак вульви, можна віднести:

  • нехарактерні виділення з піхви, в тому числі кров’янисті, з неприємним запахом;
  • відчуття печіння та свербіння в області зовнішніх статевих органів;
  • зміна кольору окремих зон вульви;
  • поява на вульві родимки, яка з часом змінює форму чи забарвлення;
  • збільшення лімфатичних вузлів у паховій зоні;
  • біль або дискомфорт під час статевого акту;
  • поява будь-якого новоутворення на поверхні вульви;
  • поява на зовнішніх статевих органах виразок або інших пошкоджень, які не заживають впродовж тривалого часу.

При появі таких змін варто негайно звернутися до гінеколога. Отримати кваліфіковану допомогу гінеколога-онколога та пройти повне обстеження з використанням високоточного оснащення можна в медичному центрі ЛіНа https://lyna.com.ua/.

Якщо хвороба досягла 3-4 стадії, відбувається ураження сусідніх органів. Тому на запущених етапах можуть спостерігатися порушення сечовиділення або випорожнення кишківника. Крім того, пацієнтка може скаржитися на біль у кістках, швидку втомлюваність, запаморочення, надмірну втрату ваги.

Діагностика

Регулярне обстеження у гінеколога дозволяє виявити рак вульви на початкових стадіях розвитку, коли захворювання добре піддається лікуванню. Під час гінекологічного обстеження лікар має змогу помітити візуальні зміни слизової оболонки або шкіри зовнішніх статевих органів, оцінити ступінь розповсюдженості процесу.

Якщо у лікаря виникають підозри на розвиток онкологічного процесу, може призначатись додаткове обстеження:

  • лабораторні аналізи (клінічний та біохімічний аналіз крові, онкотести);
  • кольпоскопія – під час її проведення лікар вивчає патологічну ділянку за допомогою спеціального збільшувального приладу;
  • УЗД – обстеженню підлягають органи малого тазу та лімфатичні вузли для отримання інформації стосовно розповсюдженості патологічного процесу;
  • біопсія – вивчення фрагменту новоутворення допомагає точно встановити тип пухлини та визначитися з остаточним діагнозом.

Якщо діагноз підтверджений, лікар може призначити рентген грудної клітини, КТ або МРТ внутрішніх органів для виявлення можливих метастазів.

Лікування

Рак вульви піддається лікуванню, але лише за умови, що діагноз встановлений на початкових стадіях розвитку. Терапія може включати такі методи:

  1. Хірургічне видалення пухлини. Під час операції разом з новоутворенням хірург може видалити уражену ділянку вульви. При необхідності після цього виконується реконструктивна пластика. В залежності від стадії патологічного процесу видаленню також можуть підлягати лімфатичні вузли в паховій зоні. У запущених випадках видаленню підлягають вульва та всі органі, залучені в онкологічний процес (матка, пряма кишка, сечовий міхур).
  2. Хіміотерапія. Цей метод лікування може призначатися під час підготовки до хірургічного втручання або після операції. Необхідний для зменшення пухлини та знищення її залишків. Також його можуть комбінувати з променевою терапією.
  3. Променева терапія. У більшості випадків метод суміщають з хірургічною операцією, що дозволяє зменшити ризик рецидиву.

В Центрі кольпоскопії «ЛіНа» використовуються сучасні методи діагностики та лікування раку вульви на будь-якій стадії розвитку. Спеціалісти клініки мають великий досвід лікування пацієнток з подібним діагнозом. При цьому гарантувати повне одужання можна лише тоді, коли лікування розпочато на початкових стадіях розвитку пухлини. Тому жінкам варто пам’ятати про щорічні профілактичні огляди у гінеколога.