Ліцензія на приватну медичну практику

Советы и ответы

Приватна медична практика – перспективний варіант розвитку власної справи для кваліфікованих лікарів. У цій статті ми розкажемо, яким чином оформлюється ліцензія на медичну практику в Україні та подивимося на цей процес з юридичної точки зору.

Реєстрація ФОП для отримання ліцензії

Для законодавчого оформлення лікаря як фізичної особи-підприємця необхідно звернутися до Центру надання адміністративних послуг (скорочено – ЦНАП) та надати наступні документи:

  • реєстраційну картку для проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця (форму 10);

  • паспорт громадянина України (або документ, що його замінює);

  • ідентифікаційний код.

Реєстрація у ЦНАПі може бути проведена особисто або іншою особою, що має на це відповідну довіреність, попередньо оформлену у нотаріуса.

Також зареєструватися можна онлайн за допомогою електронного сервісу Дія.

Незалежно від способу реєстрації важливо правильно обрати вид діяльності підприємця (КВЕД). Для цього рекомендуємо уважно розглянути запропоновані варіанти та обрати той, що найточніше відповідає спеціалізації й напрямку приватної лікарської діяльності. Наприклад, 86.21 «Загальна медична практика», 86.22 «Спеціалізована медична практика», 86.23 «Стоматологічна практика» тощо.

Реєстрація здійснюється протягом 24 робочих годин після подання документів. На виданому бланку опису документів є цифровий код. Його можна вказати на офіційному сайті Міністерства юстиції України, щоб перевірити, чи відбулася реєстрація, або на якій вона стадії. Як тільки ФОП зареєстровано, можна буде завантажити підтвердження про це з реєстру підприємців.

Оформлення ліцензії

Здобувач має подати до Ліцензійної комісії Міністерства Охорони Здоров‘я наступний пакет документів:

  • заяву встановленого зразка;

  • інформацію про матеріально-технічну базу (приміщення, обладнання, оснащення, яке використовуватиметься);

  • дані про кваліфікацію медичного персоналу.

Дії після отримання ліцензії

Після того, як ФОП буде зареєстровано належним чином й ліцензія на медичну практику з’явиться у реєстрі, необхідно поставити підприємця на податковий облік відповідно місту реєстрації та переходити до розв’язання організаційних питань.

Також саме в цей час, тобто, до початку практичної діяльності, варто розпочати розробку маркетингової стратегії та переходити до її реалізації.