Реабілітація наркозалежних пацієнтів у клініці «Реванш +»

Здоровье

Проведення детоксикації та надання медичної допомоги — лише перший крок до перемоги над наркозалежністю. Для повного одужання пацієнта потрібно комплексна психологічна реабілітація у стаціонарних умовах. Саме таку допомогу пропонує пацієнтам наркологічний центр у Харкові «Реванш +».

Стадії психологічної реабілітації

Психологічна реабілітація пацієнтів, які страждають на наркотичну залежність, — це послідовна програма, що включає в себе наступні етапи:

  1. Індивідуальна бесіда з психологом, у ході якої фахівець виявляє причини, які потягли за собою розвиток наркоманії, визначає психотип і рівень мотивацій пацієнта.
  2. Безпосередньо реабілітація, що включає в себе ряд ефективних, перевірених часом методик, спрямованих на подолання психологічної залежності від штучних допінгів.
  3. Соціальна реабілітація — допомога у відновленні втрачених особистісних навичок та міжособистісних зв’язків. Навчання взаємодії з іншими людьми, роботі в колективі. Придбання нових знань і умінь, які стануть у нагоді в подальшому житті після повернення реабілітанта в домашні звичні умови.

Після завершення основного реабілітаційного курсу випускникам надаються терапевтичний супровід і допомогу в ресоціалізації. Фахівці центру допомагають своїм підопічним уникнути чергового зриву, знайти своє місце в житті, успішно працевлаштуватися, налагодити стосунки в родині та з близькими людьми.

Методи психологічної реабілітації при лікуванні наркоманії

В основі психологічної реабілітації лежать заняття у групах взаємодопомоги за принципами програми «12 кроків», визнаної у всьому світі найбільш ефективної в плані подолання патологічних залежностей. Комплексна реабілітація включає в себе також такі психотерапевтичні методики:

  • сеанси індивідуального психоаналізу;
  • арт-терапія;
  • сімейний системний психоаналіз;
  • Гештальт-терапія;
  • працетерапія;
  • техніки релаксації;
  • аутотренінг;
  • когнітивно-поведінкова терапія.

Велика увага приділяється особистісному, духовному розвитку реабілітантів. Різні культурні заходи, лекції, майстер-класи, спілкування з цікавими людьми допомагають відкрити в собі нові грані, знайти цілі на майбутнє. Багато реабілітантів після завершення терапевтичного курсу змінюють професію, сферу діяльності, отримують нове утворення.

Психологічна реабілітація наркозалежних пацієнтів у приватних лікувальних установах проводиться анонімно, без взяття на облік, що багато в чому полегшує процес подальшої успішної адаптації в суспільстві.

Терапевтичне супровід, пропоноване реабілітаційним центром «Реванш +» https://lechenie-narkomanii.kharkov.ua/ у Харкові, включає в себе психологічну та соціальну допомогу. Підтримка з боку фахівців, родичів, нових друзів-однодумців дозволяє звести ймовірність можливого рецидиву до мінімальних показників.