Як чистити шкіряні меблі

Поради

Чищення шкіри від плям і пилу вимагає особливого підходу, так як на відміну від різноманітних тканин має зовсім інші властивості. Її не можна просто запрати або відмити миючими засобами. Несвоєчасність чищення може призвести до незворотних наслідків. Це означає, що діяти потрібно швидко.

Чищення шкіряних меблів може здійснюватися за допомогою таких засобів:

  • Пилосмок;
  • Води;
  • Спирту;
  • Спеціальних засобів для шкіряних меблів;
  • Губки;
  • Молоко.

Регулярне чищення під час прибирання приміщення або незалежно від нього рекомендується проводити за допомогою пилосмоку. Це дозволить очищати пори матеріалу від пилу та бруду, зберігаючи поверхні первісний вигляд.

Також можна протирати шкіру ганчіркою або губкою, намиленою спеціальним розчином для шкіряних меблів, щоб матеріал не пересихав і не тріскався. Особливу увагу слід приділяти швам, ретельно очищаючи їх від пилу (саме туди вона зазвичай набивається).

Не рідше одного разу на рік варто протирати меблі зі шкіри спеціальним стеариновим мастилом. По закінченню чищення шкіряні дивани або крісла краще протерти сухою ганчіркою. Висушування нагрівальними приладами не рекомендується.

Якщо ви бажаєте купити якісні м’які меблі по ціні від виробника, то радимо вам завітати в інтернет-магазин Kram-UA. В асортименті магазину присутній широкий ряд різних моделей м’яких меблів, що відрізняються своїми характеристиками та функціоналом. У вас також є можливість придбати як вже готові меблі, так і оформити індивідуальне виконання під замовлення. Детальніше за посиланням https://kram-ua.com.ua/myagki-mebli/.

6398fec4ca090.jpeg

Вибір засобу за типом забруднення

Плями та інші сліди, що порушують естетичний вигляд меблів, потрібно прибирати в міру їх появи. Чим довше чекатимете, тим сильніше бруд вбереться в шкіру.

Жирні плями

Для видалення залишків жирної їжі підходять такі засоби:

  • Миючий для посуду, оцет та сода. 1 л води розбавте з половиною столової ложки кухонного миючого засобу, 1 ч.л. соди та кількома краплями оцту. В результаті сформується густа піна, яка наноситься на забруднену ділянку м’якою губкою. Суміш потрібно прибрати вологою ганчіркою, після чого витерти сухою серветкою або рушником;
  • Нашатир та порошок. У склянці теплої води змішайте кілька крапель нашатирного спирту та 1 ст.л. прального порошку. Змочіть у суміші ганчірку і пройдіться по поверхні.

Сліди крові

Для очищення меблів від плям такого характеру підійде лише холодна вода. Вплив високих температур тільки посилить проблему, оскільки сприяє вбирання рідини у шкіру.

Використовуйте такі засоби:

  • Перекис водню. Рясно обробляйте брудну поверхню перекисом, а потім очищайте це місце м’якою тканиною. Якщо з першого разу вся рідина не вийшла, повторіть процедуру ще один або кілька разів;
  • Аспірин. Потовчіть одну таблетку Аспірину і додайте в резервуар кілька крапель води. Нанесіть суміш на забруднену ділянку та зачекайте 5-6 хвилин. Залишки видаляються губкою;
  • Сода та лимонний сік. Змішайте 1 ч. л. ложку соди і кілька крапель свіжого соку лимонного, приготованого вручну. В результаті утворюється густа кашка, яку потрібно нанести на червону пляму та почекати 15 хвилин. Потім пройдіть вологою губкою для усунення залишків. Цей метод також ефективний у боротьбі із застарілими плямами крові.

Сліди тваринного походження

Шкідливі коти та собаки люблять мітити диван. Продукти їхньої життєдіяльності не тільки псують зовнішній вигляд меблів, а й викликають стійкий неприємний запах. Для боротьби з такими делікатними плямами використовуйте такі засоби:

  • Сіль, сода та ефірна олія евкаліпта. Сіль та соду змішайте в однакових пропорціях, а потім додайте кілька крапель ефіру. Нанесіть пасту, що утворилася, на уражену ділянку м’якими натисканнями на губку. Залишки від витівок тварин видаляються сухою ганчіркою. Цей спосіб підходить лише для очищення нижньої частини меблів;
  • Пральний порошок та оцет. Розмішайте у склянці теплої води 1 ст.л. ложку порошку та кілька крапель оцту. Добре змішайте розчин та нанесіть на проблемні ділянки. Розчин видаляється вологою ганчіркою, а оброблене місце полірується гліцерином.

Інші плями

Далі розглянемо інші типи забруднень, які викликають паніку. Але при правильному та своєчасному догляді Ви зможете швидко та непомітно приховати сліди.

Кава

Для боротьби з пролитою кавою підійде мильний розчин. Очищення поверхні від напою виконується так:

  1. Розчиніть рідке чи господарське мило у склянці теплої води.
  2. Замочіть у розчині губку, пройдіться нею по брудній поверхні. Не допускайте тертя, щоб не подряпати шкіру.
  3. При боротьбі з плямою рухайте губки від країв до центру, щоб не допустити збільшення сліду.
  4. Видаліть залишки розчину сухою серветкою.

Сік та вино

Якщо під час застілля ви пролили вино або сік, не впадайте в паніку. Спочатку інтенсивно промокніть слід від напою сухими серветками. Коли на паперовому рушнику не залишатиметься слідів рідини, засипте проблемну ділянку сіллю. Вона допоможе уникнути збільшення брудного сліду. Далі візьміть м’яку ганчірку, нанесіть на неї спиртовий розчин і пройдіть по ураженій ділянці. Для видалення розчину використовуйте ватяний диск, змочений у гліцерині.

Жувальна гумка

Якщо на поверхні залишилася жуйка, використовуйте старий перевірений метод:

  1. Прикладіть пакет із льодом або заморожений продукт до місця, куди приклеїлася гумка.
  2. Через 2 хвилини акуратно видаліть заморожений залишок жуйки за допомогою тильного боку ножа (тупим краєм).
  3. Прикладіть до проблемної зони суху ганчірку до повного висихання поверхні.

У жодному разі шкіряні меблі не можна протирати такими речовинами, як ацетон, абразивний порошок або пасту, скипидар!